För att må bra krävs det olika saker för olika människor. En del drabbas lättare av depressioner än andra, vissa är känsligare för stress, en del har kroniska sjukdomar som förvärrar både symptom och tidsperioden innan exempelvis utmattningssyndromet slår till på riktigt.

I ett tidigare inlägg skrevs det om hur psykisk hälsa på alla sätt även det är hälsa att jobba med och inse vikten av. Detta är inte minst viktigt att hålla koll på när man är mitt i karriären och i full gång med att leva livet. Då kan man nämligen glömma bort att ta en paus då och då, andas ut och känna efter. Kroppen signalerar ganska tydligt vad den känner och vill, men ibland har en så fullt upp med en deadline eller krav på sig själv att man helt enkelt inte lyssnar. Då kan man få utmattningssyndrom.

Specialistmottagning för utmattade

Nyligen öppnades en unik mottagning i Göteborg, som specifikt inriktar sig på just utmattade. I Göteborg Direkt skrivs det att utmattningssyndrom kan vara väldigt svårbehandlat och ta lång tid att återhämta sig från. Därför kanske det på flera håll krävs att just sådana här mottagningar öppnas och helt och hållet fokuserar på just problematiken som vårt stressamhälle orsakar – utmattade människor. Förra året var hela 8 000 patienter sjukskrivna för utmattningssyndrom i Västra Götaland, det är en hel del personer för en sån specifik diagnos. Många drabbas även av ångest och depression i samband med detta. Något som gör att det kan ta lång tid att komma underfund med att det är just utmattning som är grunden till allt. Men varför blir man sjuk av utmattning och stress? Jo, kroppens adrenalin och kortisol-påslag går tillslut inte ner till normala nivåer, detta efter långvariga perioder av stress och höga krav. Det kan vara personliga problem, ett dödsfall eller en separation, eller ett väldigt krävande och stressfullt jobb. Huvudsaken är att man får hjälp innan det går för långt.