Många av de kryddor som idag används för att sätta smak på maten runt om i världen användes ursprungligen för sina medicinska egenskaper. Ibland var det kanske vidskepelse som låg bakom detta, men förvånansvärt ofta låg det något i den här uppfattningen. Det gäller bl.a. en krydda som alla inte är helt förtjusta i.

Mat som innehåller mycket kryddor är bättre för hälsan, skrev DN för en tid sedan. Att det är nyttigt att äta växtdelar som frukter, frön, blommor m.m. vet de flesta redan, men vad alla inte tänker på är att kryddor är växtdelar. Ju mer kryddor man har i maten, desto fler vegetabilier. Eftersom nästan alla kryddor används i torkad form är näringsvärdena mer koncentrerade.

Hel spiskumminEn krydda som har flera hälsofrämjande egenskaper är spiskummin. Kryddan kan stimulera fettförbränningen och minska de skadliga blodfetterna, enligt en studie som Allers skriver om här. Viktnedgången är förvisso inte dramatisk, men om man äter spiskummin regelbundet går man ned i vikt långsamt, och man går inte upp igen.

Var hittar man då spiskummin? Kryddan är vanlig i indisk, mexikansk och orientalisk mat. Så även om den har en ganska speciell smak och doft, som många tycker påminner om svettiga träningskläder, så är chansen stor att man kan hitta en eller flera rätter som man gillar, och som innehåller denna nyttiga krydda.